Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat.
REGISTROVANÍ ZÁKAZNÍCI MAJÍ 5 % SLEVU NA VŠECHNY NEZLEVNĚNÉ PRODUKTY
Strom nebo keř s malými kulatými, zpravidla červenými plody. Užívanou částí je plod. Jeřabiny se sbírají zejména v srpnu a v září. Nejdříve se suší ve stínu, dosušují se na slunci nebo uměle, kde teplota nemá přesahovat 50 stupňů . Jeřabiny jsou chuťově trpké, mrazem změknou a pak jsou poživatelné. Užívají se vnitřně ve formě čaje jako prostředek regulující střevní činnost při průjmu a zácpě. Mohou působit i močopudně. Velmi dobrý účinek mají také při zánětech horních cest dýchacích. Z jeřabin se připravuje také ocet a likéry.
POZOR: Při nadměrném užití čerstvých plodů může dojít k otravě.
Syrové jeřabiny jsou pro člověka mírně jedovaté. Po tepelném zpracování, nebo sušení jsou však zcela zpracovatelné. Lidé je tradičně používají při výrobě marmelád, likérů, vín, sirupů či kompotů. Svůj význam mají jeřabiny i v lidovém léčitelství, sušené plody nám poskytují zimní zásobárnu vitamínů.
Z jeřabin se průmyslově vyrábí jednoduchý cukr sorbit, který je užíván diabetiky. Sorbit je také výchozí surovinou pro výrobu vitamínu C. V léčitelství se užívají sušené plody jeřabin, stejně tak tinktury z pupenů. Jeřabiny podporují přirozenou imunitu, působí při stresu a mají osvěžující efekt na lidský organismus.
Je vhodná jako dochucení omáček, může posloužit místo brusinek ke svíčkové, do marinád na maso, nebo samozřejmě na chleba s máslem.
Jeřabiny očistíme od střapců a všech nečistot, dáme je do studené vody a necháme je v ní pár hodin odpočívat. Poté je slijeme, dáme do kastrůlku, přidáme špetku skořice a kousek hřebíčku, podlijeme vínem a rozvaříme zcela do měkka. Následně rozmixujeme. Dále vaříme a přidáváme cukr až do požadovaného zhoustnutí.
PRODUKTY OBSAHUJÍCÍ JEŘÁB PTAČÍ
Komentáře
Diskuze je prázdná.